levandekokboken

Recept

 

A B

 

Apfelstrudeln

Nu är det ju rabarbersäsong sen kommer jordgubbar, hallon, blåbär efter det blir det dax för äpplen!

 

1 färdigkavlad smördegsrulle

1/2 liter bär av önskad sortg

1 msk potatismjöl

1 dl socker

1 ägg att pensla med

florsocker

Rulla ut smördegen på en plåt. Pensla uppvispat ägg på kanterna. Lägg bär/frukt som en sträng på mitten, strö över potatismjöl och socker. (När det blir äppelsäsong: fyll med tunna äppelskivor, russin, kanel och socker, inget potatismjöl). Vik långsidorna över fyllningen och nyp ihop skarven på mitten. Kläm till kortsidorna med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ca 20 min 200 grader tills strudeln är frasig och gyllenbrun. Servera nygräddad med siktat florsocker på toppen och vispad grädde eller vaniljsås till.

 

Biff: Tivolibiff

Blanda köttfärsen som till köttbullar. Krydda ev. annorlunda. T.ex. timjan, hackad chili m.m. Hetta upp stekpannan, lägg i smör och låt det bli ljusbrunt. Lägg i hela köttfärssmeten i stekpannan och tryck ut med stekspaden så du får en enda stor biff. Dra ner värmen och låt biffen få fin färg. Vänd biffen med hjälp av en tallrik och låt den steka färdigt på andra sidan. Servera som tårtbitar direkt ur pannan.

 

Baklava

Det finns hur många recept som helst på Baklava. Jag valde att göra en enkel variant (det är ju min image att göra enkla lösningar!)

1 rulle färdigkavlad smördeg

4 dl blandade hackade mandlar och nötter

200 g. mandelmassa

2 msk citronsaft

Sockerlag:

Koka 1 dl vatten, 1 dl socker och 1 dl honung ett par minuter så det bli lite simmigt.

Lägg halva smördegen i en form. Blanda mandelmassan och nöt/mandelhacket med cirtonsaft och bred ut över smördegen. Lägg den andra halvan över och tryck till. Grädda i 200 grader, till vacker ljusbrun färg (ca 15-20 min.) Ta ut baklavan, slå över sockerlagen och låt kallna. Servera eventuellt med turkisk yoghurt smaksatt med kardemumma

 

Blancmange´med rosengele och hackad pistagemandel.

4-6 pers.

3 dl vispgrädde

3 msk socker

3 msk citronsaft

3 blad gelatin

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädde och socker. Krama ut gelatinbladen och smält dem i 2 msk hett vatten och tillsätt det under varsam omrörning. Häll upp i serveringkoppar. släta till ytan och låt stelna i kylen.

Rosengele:

3 gelatinblad

1 dl vatten

1 dl socker

1,5 dl kallt vatten

2 msk rosenvatten

röd karamellfärg.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp 1 dl vatten och socker. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i sockerlagen. Tillsätt 1,5 dl kallt vatten, rosenvattnet och några droppar röd karamellfärg. Häll det rinnande geleet ovanpå den stelnade blancmange´n och ställ i kylen att stelna. Strö över hackad pistagemandel. Det här tar ju lite tid, men å andra sidan går det väldigt bra att göra dagen innan.

 

Bretzel

kringlor som finns överallt! Ett måste på ölhallarna, till frukost, till mellanmål, som färdkost. Passar när som helst! Med smör, utan smör, med mjukost kryddad med paprikapulver och kummin eller utan ........

 

50 g jäst

1/2 l vatten

2 tsk salt

25 g rumsvarmt smör

1,3 l vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Låt stå i degbunken 10 min. Tillsätt salt, det rumsvarma smöret i klickar och vetemjölet. Arbeta degen länge (15 min för hand och 6 min i maskin) Låt jäsa 60 min. Ta upp degen på bakbord och dela i 12 delar. Rulla ut varje del till 40 cm och forma en kringla, gärna med ett extra snott varv på mitten! Lägg kringlorna på en mjölad handduk och låt jäsa 15 min. Koka upp ca 1 liter vatten i en stekpanna, tillsätt 1 msk salt och 3 msk bakpulver. Sjud kringlorna en och en i 1 min. Tag upp med hålslev och genombruten stekspade och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg blandat med 1 msk mörk sirap och strö på lite grov- eller flingsalt. Grädda 12 - 15 min i 250 grader. Kringlorna går jättebra att frysa.

 

 

CD

 

Charlotte russe

En gammaldags efterrätt/ tårta som är värd att ta fram igen!

(8 personer)

400 g rulltårta

Fyllning:

3 ägg

4 msk socker

2,5 dl mjölk

4 blad gelatin

2 msk citronsaft

3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ihop ägg, socker och mjölk i en kastrull och låt sjuda under omröring på svag värme tills det tjocknat. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta. Tag av kastrullen, ställ den i kallt vatten. Rör då och då tills krämen har kallnat. Tillsätt citronsaften och den hårt vispade grädden.

Kläd en slät rund form som rymmer 1,2 liter med gladpack. Skär rulltårtan i skivor och lägg dem i botten och upp på kanterna i formen. Fyll i krämen och låt stelna i kylskåpet. Skär av de rulltårtskanter som är högre än fyllningen. Stjälp upp på serveringsfat. Dekorera med t.ex färska hallon (eller knappt tinade). Jag gjorde chokladlöv. Smält choklad och pensla den tunt på riktiga löv. Låt stelna i kylen och dra bort lövet. Enkelt och snyggt.

 

Citrussallad

Skiva citrusfrukter tunnt och lägg up på ett fat eller i en skål. Häll över en socker lag - 1 dl strösocker, 2 dl vatten, 1 tsk kanel och 3-4 st stjärnanis. Koka ett par minuter och låt kallna. Häll lagen över frukten och låt stå och dra ett par timmar. Servera med glass, grädde, panacotta eller ris a la malta.

 

Chokladkrisp

Smält blockchoklad i en kastrull på svag värme. Blanda i hackad torkad frukt, nötter och cornflakes. Klicka upp i formar eller på bakplåtspapper och låt stelna.

 

Chokladfudge

1,5 dl kakao

6 dl socker

1/4 tsk salt

2 msk lj. sirap

2 dl grädde

2 msk smör

Blanda kakao, salt, socker, sirap och grädde i en kastrull och koka under omrörning då och då (inte för stark värme). När massan kan formas till en kula vid prov i kallt vatten är den färdigkokt. Det tar omkring 30 min. Tillsätt smöret. Häll massan i en skål och vispa den tjock, nästa styv, med elvisp. Häll upp fudgemassan på ett oljat papper i en form. Låt kallna och skär upp i bitar eller ställ formen kallt och skär efter hand.

 

Chokladkaka med glasyr

Den här satsen räcker till en hel långpanna. Jag skar till en fyrkant som passade antalet gäster och frös in resten. Sen gör jag bakelser med en gräddklick och bär eller frukt på, när det kommer oväntat besök :)

150 g smör

0,75 dl olja

1,5 dl vatten

0,75 dl kakao

6 dl socker

6 dl vetemjöl

2 tsk. bikarbonat

4 ägg

1,5 dl matlagningsyogurt / creme fraiche

2 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver

Koka upp smör, olja, vatten och kakao. Blanda i vetemjöl, bikarbonat och socker. Tillsätt resten av ingredienserna och häll upp i en långpanna med bakplåtspapper i. Grädda i 175 grader i 30-35 min.

Glasyr:

75 g smältsmör

0,75 dl matlagningsyoghurt/ creme fraiche

0,75 dl kakao

florsocker (500 g ungefär)

Blanda alla ingredienserna och tillsätt florsocker till tjock konsistens. Bred glasyren över kakan när den har svalnat lite. Kakan går mycket bra att frysa.

 

Chokladpaj

8-12 bitar.

Pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

1/2 tsk bakpulver

1 msk strösocker

150 g smör

1/2 dl kallt vatten

Kör allt utom vattnet i matberedare till smulig konsistens. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop en deg. Kavla ut degen så den passar till en 23 cm rund form. Ställ formen i kylen.

Fyllning:

3 dl grädde

1 dl socker

200 g hackad mörk choklad (om man föredrar ljus choklad, hoppa över sockret)

2 ägg

Koka upp grädden, lyft av kastrullen från plattan. Rör i socker och choklad till en jämn smet. Vispa ihop äggen lätt och blanda ihop dem med chokladsmeten. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 175 grader i 15-18 min. Låt pajen kallna i kylen innan serveringen.

Vispad grädde är gott till.

 

Citrussallad

Skiva citrusfrukter tunnt och lägg up på ett fat eller i en skål. Häll över en socker lag - 1 dl strösocker, 2 dl vatten, 1 tsk kanel och 3-4 st stjärnanis. Koka ett par minuter och låt kallna. Häll lagen över frukten och låt stå och dra ett par timmar. Servera med glass, grädde, panacotta eller ris a la malta.

 

Dinkelsallad med gräslök

4 pers. 10 min + 8 timmar blötläggning och 1 timmes koktid.

3 dl hel dinkel

6 dl vatten

salt

Skölj kornen och blötlägg i dubbel mängd vatten ca 8 timmar. Koka i blötläggningsvattnet ca 1 - 1,5 timme. Salta först mot slutet av koktiden. Saltar man för tidigt blir inte säden ordentligt mjuk. Eftersväll en stund. Låt svalna. Man kan göra i ordning en större mängd när man ändå håller på och sedan frysa in i lagom portioner. Så går det ju väldigt fort när man vill göra dinkelsallad igen!

till salladen:

Blanda i 1 dl hackad gräslök och häll över en dressing av 1/2 dl olja,1 msk honung, 2 msk citronsaft. Dekorera med ätliga blommor. (Krasse, gurkört, rosenblad, ringblomsblad....)

 

EF

 

Fiskpaté

1,2 kg vit fisk, kokas och hackas ( jag har gjort med lax och det gick väldigt bra det också!)

1 kg räkor, rensa och hackas (kan uteslutas)

 

3 dl kokt kallt ris

1 pkt dj.fr.dill

2 dl fint skuren purjolök

400 g. majonnäs

2 tsk italiensk salladskrydda

Blanda allt. Klä en form med gladpack, packa fiskblandningen i formen. Låt stå i kylen, gärna med en tyngd på i minst 2 timmar. Helst över natten. Stjälp upp fiskpatén på ett serveringsfat, dekorera med sallad, räkor, rom, dill, citron, lime, cocktailtomater, oliver, sparris etc.

Sås 1: 3 dl gräddfil, salt peppar, pressad vitlök, pepparrot och chilisås.

Sås 2: 3 dl gräddfil, salt, peppar, 1 msk. vinäger, 1 dl hackad spenat, 1 tsk. dragon.

Servera fiskpatén som den är med bröd och såser eller med kokt potatis, broccoli, bröd och såser. Receptet räcker till 8-10 personer beroende på tillbehören. Om man ska ha den till en buffé med en massa annat, räcker det säkert till upp mot 20 pers.

 

Flap Jacks

48-64 st.

8 dl krossade cornflakes

8 dl havregryn

4 dl kokosflingor

2 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

4 dl socker

2 msk honung

1 tsk salt

2 msk vaniljsocker eller 1 tsk ekologiskt vaniljpulver

3 msk kanel

2-3 msk riven färsk ingefära

300 g smält smör

Bland ihop alla ingredienserna i en stor skål. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Häll smulorna i pannan och pressa ner dem till en fast och hård kaka. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 20 min. Skär rutor medan kakan är varm och låt sedan kallna på plåten. Det blir 48 -64 st. beroende på storlek. Kakorna håller sig jättebra i en burk med tätslutande lock. De går också bra att frysa.

 

Flarn av smördeg

Kavla ut en frusen smördeg tunt eller rulla ut en s.k. kyld smördeg på en plåt och lägg på skivat päron, smulad ädelost (el fetaost), pinjenötter, lite honung och olivolja. In i ugnen på 200 grader tills flarnet har fått fin färg och är genomgräddat. Ät som förrätt eller som tillbehör till en köttbit eller som en del i en buffé..

Frostade rosenblad.

Plocka av kronbladen från en eller fler ekologiska rosor. Pensla dem med en lätt uppvispad äggvita på båda sidorna och vänd dem i en blandning av strösocker och florsocker. Låt dem torka på ett galler tills de känns hårda. Förvara dom i rumstemperatur i en burk med tätslutande lock.

 

 

Fröknäcke:

2 dl polenta/majsmjöl

1 dl sesamfrö

1 dl solrosfrö

1/2 dl linfrö

1 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 1/2 dl kokande vatten.

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla de torra ingredienserna. Tillsätt oljan och det kokande vattnet. Rör ihop till en gröt. Bred ut, på en plåt med bakplåtspapper, så jämt och tunnt som möjligt. Gör rutor. Grädda i 1 timme. Låt svalna på galler.

 

 

G

 

Gino

Skär frukten i skivor. Lägg på ugnsfast fat. Riv eller hacka vit choklad och strö över. Grilla i ugnen ett par minuter. Ät som det är eller servera glass eller grädde till.

 

Glass: Basilikaglass med hallonsoppa

Gör egen vaniljglass eller köp färdig. (1 l till 4 pers.) Låt glassen mjukna och blanda i 1/2-1 dl. hackad färsk basilika och frys.

Hallonsoppa

2 dl hallon

1 dl socker

2 dl vatten

2 tsk. potatismjöl

Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt svalna. Häll upp soppan i 4 små glas och strö över lite socker på ytan så det inte "skinnar" sig.

 

Glassbomb

8 port.

Går utmärkt att göra långt i förväg. Spriten i sorbeten och glassen gör att "bomben" inte blir som sten innuti och rinnande utanpå.

Gladpack

1 pkt vaniljglass

Röd sorbet:

1 pkt hallon

1 dl socker

1 msk. vodka/ hallonlikör

2 dl creme fraiche/ kesella/ turkisk yogurt/ gräddfil

2 äggvitor

Gul glass:

2 äggulor

1 dl socker

1 msk. likör

1 dl tjock grädde

Täck insidan på en skål med gladpack, låt det hänga över kanterna. Skär vaniljglassen i skivor och klä skålens innsida med glassen. Ställ in i frysen. Kör alla ingredienserna till "röd sorbet" i en matberedare. Häll den i skålen med vaniljglass. Tryck i en mindre skål så röda sobeten pressas upp runt kanterna. Låt den mindre skålen vara kvar i och ställ in i frysen och låt sobeten stelna.

Gul glass: Vispa äggulor, socker, likör och grädde i matberedare. Ta ut skålen från frysen. Häll i varmt vatten i lilla skålen, så den går att lossa. Ta bort den och häll i den gula glassen i hålet. Låt allt frysa till ordentligt, minst 5 timmar.

Vid servering: doppa skålen i varmt vatten och lossa "bomben" med hjälp av gladpacken och stjälp upp på serveringsfat. Dekorera med vispgrädde och blommor/ frukt/ bär. Om den ska vara till nationaldagen, dekorera med små Svenska flaggor. Eller som på bilden, med spunnet socker. (Jag köpte en bruk på JamJam vid Ericsson Globen Stockholm, det brukar finnas hos glasstillverkare och konditorier). Låt glassbomben stå i kylen 20-30 min. för att få rätt serveringstemperatur.

 

Glögggelé.

Lägg gelatinblad i kallt vatten (2 blad till 2 dl glögg) Värm glöggen, fiska upp gelatinbladen och låt dom smälta i glöggen. Låt svalna. Gjut gelet över en panacotta, blancmangé eller ris a la malta. Låt stå i kylen och stelna nån timme.

 

Grahamskorpor

3 dl varm mjölk

2 tsk torrjäst

1/2 tsk salt

75 g rumsvarmt smör

1 ägg

4 dl grahamsmjöl

4 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

 

Använd en matberedare. Häll i alla ingredienserna. Låt sedan maskinen gå 1 min på full fart. Jäs degen 15 min. Kör maskinen ytterligare ett par sekunder. Tippa upp degen på mjölat bakbord, knåda några tag. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en platt remsa 15 cm bred och 1 cm tjock. Skär 3 cm breda skorpämnen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 min. Grädda 12 min. i 225 grader. När bröden har kallnat dela dem på längden. Vänd skurna sidan uppåt och rosta skorporna i 250 grader tills de har fått fin färg. Ta ut plåten och låt värmen gå ner till 100 grader. Sätt in plåtarna igen och låt skorporna torka ca 20 min. Känn efter att de är torra. Byt plats på plåtarna en gång under torkningen. Förvara skorporna i en burk med tätslutande lock.

 

Grisinipinnar

80 st.

2 tsk torrjäst

2 dl varmt vatten

50 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 tsk salt

2 dl grahamsmjöl

5 dl vetemjöl

Lägg i alla ingredienserna i en matberedare och kör tills allt har blandat sig och bildar en boll. Ta upp degen på bakbordet, arbeta degen med händerna så den känns smidig. Dela degen först i 4 delar sedan, varje del i 20 små delar. Rulla ut varje liten del till en 18-20 cm lång "pinne". Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Jäs ca 10 min. Grädda ca. 25 min i 175 grader. Låt pinnarna svalna på galler utan bakduk. Ställ dem i ett högt kärl och trä en papperspåse över, så kan de stå länge på torrt ställe.

 

Grönsaksbearnaise

4 pers.

2 medelstora morötter

ca. 100 g rotselleri eller palsternacka

1 msk olja

2 tsk torkad dragon

3 dl buljong

det vita av 1 purjolök

1 liten gul lök

2 msk vit vinäger

salt och peppar.

Skala och skär grönsakerna i bitar. Fräs allt i lite olja i en kastrull på svag värme i 5 min. utan att få färg. Tillsätt dragon, vinäger salt och peppar och koka under lock i 30 min. Häll av buljongen, men spar den att späda såsen med. Mixa grönsakerna till mos, späd med buljongen till önskad såskonsistens. Smaka av med eventuellt mer dragon, vinäger, salt och peppar. Om man vill kan man tillsätta 1-2 msk smör, för att få såsen blank - den blir fortfarande mycket magrare än äkta bearnaisesås!

Servera till fisk, kött, charkuterier och grönsaksrätter. Smalt och jättegott!

 

Grön ärtpuré

4 pers.

6 dl djupfrysta gröna ärtor

6 dl vatten/ buljong

1 tsk salt

(1 brurk konserverade ärtor om man vill ha lite nostalgismak)

1 burk (2,5 dl) cremefraiche

2 tsk. riven pepparrot

Koka djuprysta ärtor med salt och vatten el buljong i 5 minuter. Häll ev. i de konserverade ärtorna och 1,5 dl cremefraiche. Mixa soppan med stavmixer (eller i en matberedare) till en slät soppa. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Hetta upp soppan. Servera med en klick cremefraiche blandat med 2 tsk riven pepparrot. Bröd passar alltid bra till soppa.

Om man vill göra soppan lyxigare kan man hälla i en skvätt champagne eller mousserande vin, cremefraiche utan pepparrot och löjrom formad som ett hjärta.

 

Gurkshot

1 stor slarvigt skalad gurka

1 vitlöksklyfta

1 tsk socker salt och peppar

1/2 chilifrukt i små bitar

3 dl vatten

Saften från en 1/2 citron

Kör i matberedare eller med stavmixer till en "soppa". Häll upp i glas och stick ner en strimla röd paprika.

Räcker till 6-10 pers.

 

H

 

Havremuffins

12 st. stora

3 dl havregryn

6 dl vetemjöl

1 msk. bakpulver

1 msk. socker

1 dl smält smör eller 1 dl olja

3 ägg

3,5 dl mjölk

Blanda i hop alla ingredienserna och klicka upp i 12 pappersformar i en muffinsplåt. Grädda ca 30 min. i 175 grader.

 

 

Hummersoppa falsk

4 pers.

1/2 hackad gul lök

150 g champinjoner, spar några till dekoration

6 skållade, hackade tomater, utan kärnor.

6 dl vatten

3 msk hummerfond (touch of taste)

3 dl vispgrädde

salt o peppar

ev. vitt vin, sherry eller madeira

Fräs lök och champinjoner tillsätt tomaterna fyll på med vatten, grädde och hummerfond. Låt soppan koka några minuter. Kör den slät med matberedare eller stavmixer. Smaka av. Servera med Bröd och räkor, champinjonskivor och om man vill lyxa till det - pilgrimsmusslor (grillade i en stekpanna 1 minut), en skvätt vin,sherry eller madeira. Garnera med slätbladig persilja.

 

I J K

 

Kaiserschmarren

4-5 pers.

en mättande efterrätt. Ät nåt lätt före!

 

4 äggulor och 4 äggvitor

2 dl vetemjöl

2 1/2 dl mjölk

1/4 tsk salt

1 msk socker

1 tsk rivet citronskal

Vispa vitorna hårt i en egen skål. Vispa ihop de andra ingredienserna till en smet och blanda försiktigt ner vitorna.

Sätt ugnen på 225 grader. Bryn 50 g smör i en långpanna. Häll i smeten och grädda tills schmarren är gyllenbrun och släpper från plåten. Hyvla över 50 g smör och strö på 1 dl socker och sätt in i ugnen med grillen påslagen ca 5 min. så smöret och sockret smälter och blir lite karamelligt på ytan. Klipp schmarren i bitar, pudra med lite florsocker och servera med färska bär, kompott, rostade nötter/mandel eller romrussin och äppelkompott och vispad grädde. Jag serverade med rabarberkompott och delikatessvaniljyoghurt. Kan rekommenderas!

 

Kaka: Variationsrika kakan

Mitt absolut bästa kakrecept är "Variationsrika kakan". Tänk bara på att läsa igenom hela sidan innan du börjar!

 

Kaneltårta

(8 -10 personer)

175 g smör

2 dl socker

1 ägg

3,5 dl vetemjöl

2 tsk malen kanel

5 dl vispgrädde

0,5 dl kakao

Rör smör och socker i en matberedare tillsätt ägget. Låt maskinen gå ett par minuter. Blanda i kanel och vetemjöl. Klicka upp degen till 6 bottnar på två bakplåtspappersklädda plåtar. Tryck ut degen med fingrarna till tunna 20 cms rundlar. Grädda i 175 grader ca 12 min. tills de har en ljusbrun färg och känns genomgräddade. Hit kan man göra flera dagar i förväg.

Vid servering, vispa grädden med kakao Varva grädde och bottnar och avsluta med lager grädde. Låt tårtan stå i kylen ett par timmar och "gifta" sig, dock inte längre än 5 tim. då mjuknar den för mycket! På min kaneltårta blev det -violer till mor- men valnötter passar också väldigt bra.

 

Kinamat:

 

Green vegetables with garlic.

För 1 pers.

1 stor näve strimlad pak choi, harricot verts, grönabönor eller spenat.

1 krossad vitlöksklyfta

1/4 tsk salt

1 msk jordnötsolja

1 msk vatten

Hetta upp wokpannan eller en stor stekpanna. Häll i oljan, vitlöken, grönsaken och salt. Vänd runt i pannan häll på vattnet. Servera.

 

 

Beer Fish, Pijiu yu

För 1 pers.

100 g vit fisk (hel bit)

1 hackad tomat

1 bit strimlad grön paprika

1 bit strimlad röd paprika

1 dm strimlad purjolök

1 krossad vitlök

2 cm kub färsk ingfära, strimlad

1/4 tsk salt

1 tsk oystersauce

1 tsk ljus soya

1 dl öl

1 msk jordnötsolja

Hetta upp pannan och häll i oljan. Lägg i fisken, salta och bryn ena sidan. Vänd fiskbiten och tillsätt alla grönsakerna. Vänd runt tillsätt öl, oyster- och soyasås. Täck med lock och låt koka i ca 5 min. All vätska ska ha kokat in. Servera.

 

 

Chicken with cashewnuts.

För 1 pers.

50 g strimlat kycklingbröst

1 msk jordnötsolja

1 halvstrimlad morot

1 strimlad vårlök/purjolök

1/2-1 krossad vitlöksklyfta

1 cm kub färsk ingefära, hackad

1 tsk. oystersauce

1 tsk ljus soya

svartpeppar

1/2 msk vatten

1/2 dl rostade cashewnötter.

Hetta upp pannan och tillsätt oljan. Stek kycklingen tills den är genomstekt. Tillsätt resten av ingredienserna, utom nötterna. Låt sjuda nån minut. Häll upp på serveringsfat och strö över cashewnötterna.

 

 

Eggplant Yangshuo style

För 1 pers.

125 g auberging/eggplant

2 tsk jordnötsolja

1 cm kub färsk ingefära, hackad

1/2 hackad vitlöksklyfta

1 tsk chillipasta

1 tsk. oystersauce

1 msk vatten

Skär auberginen i "klyftor" fräs i oljan, till fin färg. Tillsätt de andra ingredienserna, sist vattnet och vänd runt tills vattnet har kokat in.

 

Kristyr: Snöstjärnekristyr

1 äggvita

3 dl florsocker

1 droppe ättiksprit

Kör allt i en matberedare i 6 min. Häll kristyren i en spritspåse och spritsa ut snöstjärnor på ett bakplåtspapper. Låt stjärnorna stelna, gärna över natten, så de blir riktigt hårda.

 

Kräftsallad

Fänkål

Purjolök

sockerärter

tomater

ruccolasallad/rosé-/krisp

ärtskott/groddar

ängsyra/ rödbetsblad

kräftstjärtar

Sprinkla över en dressing eller servera nån sås till (se såser under "receptfliken" ovan).

 

 

Kräft- och fisksoppa

Samma ingredienser som i kräftsalladen

+ vitfisk och lax i småkuber eller enbart käftstjärtar (spar spadet)

dillfrön/hel spiskummin

salt och peppar

kräftstjärtsspadet

kokosmjölk alt. grädde och vitt vin.

 

Skinna och bena ur fisken, skär i små kuber och fördela i tallrikarna. Salta och peppra. Hacka och fräs lök, fänkål, i en kastrull, tills de mjuknar. Tillsätt flådda och hacka tomater, strimlade sockerärter, dillfrön och kokosmjölk. Häll soppan rykande het över fisken på tallrikarna så blir de lagom kokta.

Lägg på kräftstjärtarna. Dekorera med lite sallad, ärtskott och ängssyra.

 

Syltade kantareller

om man har mycket kantareller, och inte gjort kantarellpaj i stället för västerbottenostpaj på alltihop, så kan man sylta. Jättegott till paté, charkuterier och kötträtter.

Förväll små kantareller i eget spad tills de är torra. Häll dem i en burk. Koka ihop 3 dl vatten, 1 dl socker, 1/4 tsk salt, 1 msk ättika eller 4 msk ljus vinäger tills lagen är trögflytande (lagen går bra att dubbla om du har mycket svamp) Häll lagen över svampen och låt stå svalt minst 3 dagar. Står sig i månader i kylen.

 

 

L

 

Lantbröd: Franskt lantbröd

Dag 1:

25 gr. jäst

2 dl vatten

2 dl rågsikt

Dag 2:

häll i 3 dl vatten

2 tsk. salt

1 msk olja

4 dl rågsikt

7 dl vetemjöl

Arbeta i hop degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek. Stjälp upp degen på bakbord, undvik att knåda degen om du ska göra figurbröd. Brödet vill gärna spricka och ändra form då. För att göra min "äggkorg" delar du degen i tre delar. Av deg 1, gör en ganska tunn bottenplatta. Av deg 2 gör du en fläta och lägger runt bottenplattan. Deg 3 blir 12 ägg, forma äggen och rulla några i gurkmeja, några i paprikapulver och pensla några med ägg och strö på svarta vallmofrön. Låt brödet jäsa 30 min. grädda i 200 grader 15 minuter och skruva ner till 175 och grädda ytterligare 45 min.

 

 

LINSPAJ

 

Pajdeg:

2 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl eller vetemjöl

125 gr. smör

4 msk vatten

Linsfyllning:

3 dl (röda) linser

2 gula lökar, hackade

1 äpple,grovt rivet

1 morot, grovt riven eller nån annan rotfrukt

1 apelsin, riv skalet fint

2 msk olja

1 vitlöksklyfta, pressad. Går att hoppa över.

4 tsk curry

4 dl buljong

salt

Arbeta ihop pajdegen. Kavla ut och lägg i en form. Grädda pajskalet i 225 grader i 20 min. Medan pajen står ugnen gör du fyllningen.

 

Fräs alla ingredienserna tillsammans i en kastrull. Häll på buljongen och låt allt koka i ca 15 min. Smaka av med salt. Häll linsröran i det färdig gräddade pajskalet och servera med kall yoghurt med skivad banan och riven kokos.

 

Nobissås

1 ägg

1 msk vit balsamvinäger

1 tsk fransk senap

1 tsk dragon

1 tsk socker

1 tsk salt

peppar

2 dl rapsolja

Koka ägget i 1 min. spola i kallt vatten. Knäck ägget och häll/skrapa ur innehållet. Mixa alla ingredienserna utom oljan i en matberedare eller med mixerstav. Droppa i oljan under "gång", försiktigt i början. Nu är grundsåsen klar. Den håller sig i kylskåpet i 1-2 veckor.

Vill man ha såsen tunnare eller magrare kan man blanda i cremefraiche, gräddfil, yoghurt eller vatten. O.B.S. då sjunker hållbarhetstiden till 2-3 dagar.

Smaksätt såsen med vitlök och/eller sardeller (tillsätt det i så fall under mixningen) Riven parmesanost eller citron.

Använd såsen till kött, fisk, charkuterier, ugnsrostade grönsaker eller som dressing till sallader.

 

 

M

 

Maräng bortglömd

4-6 pers. Tar 10 min att göra + 8 timmar i ugnen.

5 äggvitor (av gulorna kan man göra pannkakssmet, omelett, äggröra, pajfyllning........m.m.)

1/2 tsk ättiksprit

3 dl socker

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

Vispa äggvitor och ättiksprit till hårt skum. Vänd ner sockret blandat med salt och bakpulver. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant eller lägg i ett bakplåtpapper i en vanlig bakform. Dra upp smeten mot kantena så det blir en som en skål. Sätt in formen på nedersta falsen 225 grader i 2 min.Stäng av ugnen och "glöm bort" marängen i minst 8 timmar eller över natten i ugnen. Strax före serveringen: för över marängskålen på ett serveringsfat (den ska vara lite krämig i mitten) lägg i bär (hallon, röda vinbär, granatäppelkärnor....)eller fruktsallad, glass, vispgrädde och kanske frostade rosenblad.

 

Morotskaka

30-36 bitar.

Tag mitt recept på "variationsrika kakan"

Blanda i 3 dl rivna morötter och 2 tsk malen kanel och 2 tsk. malen kardemumma innan gräddningen.

Glasyr: 1 ask philadelphiaost, 3 msk rumsvarmt smör och florsocker till en bredbar konsisten. Bred ut glasyren över kakan, strö över kokos. Dekorera med blommor (violer, gullvivor, syrener, rosenblad....)Skär. Ät. Njut!

 

Morotssoppa med basilikaolja

4 pers.

4 morötter (normalstora)

4 potatisar (äggstorlek)

6 dl vatten/buljong

1 tsk salt

1 bruk cremefraiche

1 kruka basilika

1 tsk salt

1 dl rapsolja

Börja med basilikaoljan: Plocka av alla basilikabladen. Lägg ner dem i en matberedare eller använd stavmixer, tillsätt salt och olja och kör nån minut.Häll upp oljan i en burk eller flaska.

Soppan: Skala, skiva och koka morötter och potatis i vatten med salt eller buljong. Tillsätt cremefraiche. Kör i matberedaren eller använd stavmixer. Hetta upp soppan. Servera med basilikaoljan och bröd.

 

Morötter marinerade med rosmarin

1/2 kg morötter skalas, skivas och kokas nästa mjuka, häll av kokvattnet.

Marinad:

1/2 dl olivolja

1/2 dl ljus vinäger

1 msk färsk rosmarin (1 tsk. torkad)

1 liten hackad gul lök

salt och peppar

Häll marinaden över de varma morötterna. Låt svalna. Går bra att göra dagen innan. Håller sig flera dagar i kylskåpet.

 

Muffins: Havremuffins

12 st. stora

3 dl havregryn

6 dl vetemjöl

1 msk. bakpulver

1 msk. socker

1 dl olja

3 ägg

3,5 dl mjölk

100 gr. rökt skinka i strimlor

100 gr. inlagda soltorkade tomater i strimlor.

Blanda i hop alla ingredienserna och klicka upp i 12 pappersformar i en muffinsplåt. Om man vill kan man sticka ner en ostbit och en lättkokt broccolibukett i varje form före gräddningen, ca 30 min. i 175 grader.

 

NO

 

Nobissås

1 ägg

1 msk vit balsamvinäger

1 tsk fransk senap

1 tsk dragon

1 tsk socker

1 tsk salt

peppar

2 dl rapsolja

Koka ägget i 1 min. spola i kallt vatten. Knäck ägget och häll/skrapa ur innehållet. Mixa alla ingredienserna utom oljan i en matberedare eller med mixerstav. Droppa i oljan under "gång", försiktigt i början. Nu är grundsåsen klar. Den håller sig i kylskåpet i 1-2 veckor.

Vill man ha såsen tunnare eller magrare kan man blanda i cremefraiche, gräddfil, yoghurt eller vatten. O.B.S. då sjunker hållbarhetstiden till 2-3 dagar.

Smaksätt såsen med vitlök och/eller sardeller (tillsätt det i så fall under mixningen) Riven parmesanost eller citron.

Använd såsen till kött, fisk, charkuterier, ugnsrostade grönsaker eller som dressing till sallader.

 

 

Inlagda nypon

1 liter nypon. Snoppa, klyv på längden, gröp ur "klipulvret" med en tesked, koka halvorna 10 min. i vatten, så mycket att det knappt täcker bären. Sila av och spar kokvattnet. Lägg bären i en glasburk.

koka en lag:

3 dl "kokvatten"

1 dl ättiksprit

3 dl socker

1 krm salt

Häll lagen över bären och låt stå ett dygn.

Förvaras i kylen.

 

Nyponsherry

Lägg 4 l snoppade nypon i en hink/kruka (plast, rostfri eller stengods) som rymmer 8-10 l. Koka en lag av 3 kg socker och 6 l vatten. Låt kallna. Häll lagen över nyponen. Rör om i hinken/krukan varje dag i 7 dagar. Täck ordentligt och låt stå i rumstemperatur i 6 mån. Häll upp på flaskor och lagra helst 6 mån till.

 

 

Oliver med timjan och citron

1 brk. svarta eller gröna oliver med kärnor

1 citron

färsk timjan

raps- el. olivolja

Lägg några skivor citron och en kvist timjan i en glasburk. Häll på oliverna, lägg i ytterligare en timjankvist. Fyll upp burken med olja. Låt stå några dagar i kylen.

Använd oliverna som tilltugg, i sallad, pizza, paj.....Oljan som blir kvar i burken går väldigt bra att använda som dressing eller att steka i.

 

Ost: Krukost

Blanda alla ostrester du har, hårdost och dessertostar i en matberedare. Om du har stor del hårdost kan du behöva tillsätta lite smör eller grädde för att få till en blandning. Packa ner i en kruka och häll på en matsked brännvin. Går bra att hoppa över! Låt krukosten stå ett dygn i kylen för att gifta ihop sig.

 

P

 

Paj: Crazy veg. paj

räcker till 8 - 10 personer

Stek i en långpanna i ugnen:

1 msk olja och 1 msk. smör

1 hackad gul lök

3 morötter i slantar

3 grovt hackad squash

3 hg delade champinjoner

3 st grovt hackade paprikor i olika färger

tills de är lite mjuka.

Srö över 3 dl riven ost, salt och peppar och 1 tsk timjan.

Vispa ihop: 4 ägg, 4 dl vetemjöl, 4 tsk. bakpulver och 4 dl mjölk och häll över grönsakerna i långpannan och grädda ca 30 minuter i 200 grader.

Servera med turkisk yoghurt, tomater, strimlade sockerärter och färskt kryddgrönt. Rökt skinka, kalkon, eller rostbiff.

 

Panacotta:

Lakrits panacotta med chokladsås.

4 pers.

2 gelatinblad

2 dl tj. grädde

1 dl strösocker

1-2 msk malen lakritsrot

2 dl vaniljyogurt

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten Koka upp grädden, tillsätt socker och låt smälta i grädden. Smaksätt med lakritsrot. Ta upp gelatinbladen och lägg dom i grädden. Tillsätt 2 dl vaniljyoghurt. Blanda väl och häll upp i koppar. Låt stå i kylen 2 timmar eller över natten.

 

Koka ihop 1 dl vatten, 1dl kakao o 1 dl socker tills den blir lite simmig. Låt kallna. Häll på chokladsåsen på panacottan, dekorera med en blomma.

 

Panacotta med rabarber

4 pers.

Rabarberkompott:

2 stjälkar rabarber i bitar

1 dl socker

2 dl vatten

Koka rabarberbitarna mjuka. Häll av och SPARA spadet. Fördela rabarbern i 4 glas.

Panacotta:

4 dl grädde

1 dl socker

2 blad gelatin

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min. Koka upp grädde och socker. Fiska upp gelatinbladen ur vattnet och låt dom smälta i gräddblandningen. Häll försiktigt gräddblandningen över rabarbern i glasen och ställ i kylen för att stelna.

Mät upp rabarberspadet. Lägg gelatinblad i kallt vatten ( 1 blad /dl spad). Koka upp spadet, lägg i gelatinbladen. Låt svalna. När det börjar tjockna nåtgot fördela spadet ovanpå pannacottan ställ tillbaka i kylen och låt stelna. Strö över några syrenblommor.

 

Parmesanprickar

60 st

1,5 dl malen parmesanost

2 dl vetemjöl

1/4 tsk salt

100 g smör i kuber

Kör alla ingredienserna i en matberedare. Till sätt 1/2 dl kallt vatten. Kör tills allt har blandat sig och bildat en boll. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut till en 3 cm tjock rulle. Skär tunna skivor (1/2 cm tjocka). Om det är svårt att skära, lägg rullen i kylen en stund. Grädda ca 10 min i 200 grader. Låt svalna på galler utan bakduk. Prickarna går jättebra att frysa.

 

 

Potatistårta/ -bakelser

Ät nygräddad eller gör iordning dagen före och låt stå i kylen och ät den kall på en buffé eller till tjälknöl, olika charkuterier, paté, pannbiff m.m. m.m.

 

Klä en bakform med bakplåtspapper eller sätt ner formar i en muffinsplåt. Skala och skär potatisar i skivor och varva i önskad form, med purjolök och paprika. Häll på en äggstanning. Hur mycket beror ju på hur stor sats du ska göra. Propotionerna är: 1 ägg, 1 dl gräddmjölk, 1/4 tsk fransk senap, en nypa salt och lite peppar. Strö över riven ost och grädda i 200 grader tills tårtan/bakelserna har fått fin färg, potatisen är mjuk och äggstanningen har stannat.

 

Potatismoslåda med spenat.

Gör potatismos dag 1 och potatismoslåda dag 2 eller frys in lådan ogräddad. Halvtina och grädda vid senare tillfälle.

 

Blanda potatismos med ägg och riven ost. För 4 pers. 8 dl mos, 2 ägg, 2 dl riven ost. Fräs 1 hackad gul lök och 1 pkt.dj.fr. bladspenat eller färsk spenat. Varva mos och spenat i en ungsfast form. Grädda i 225 grader tills lådan har fått fin färg och är genomgräddad.

 

Potatissallad.

Ät ljummen eller "nykall". Enkelt, smalare än majonnäsvarianterna och alldeles förtjusande god!

 

Använd en mjölig potatissort. Skala och koka potatisen mjuk, häll av kokvattnet. Skär sönder potatisen med en kniv nere i kastrullen, salta och häll över tjock grädde (till 1 kg potatis - 3 dl grädde) låt stå en stund och dra. Vänd runt potatis och grädde i kastrullen. Servera med nåt kryddgrönt, purjo- el rödlök på toppen.

 

Potatisflarn à la Jansson.

Rulla ut en färdig smördeg på en plåt (bakplåtspappret finns redan i rullen).

Lägg på kall, kokt potatis, hackad lök, ansjovisfileér med spad, lite grädde. Grädda i 225 grader tills flarnet har fått fin färg. Äts varm eller "nykall". Servera en grönsallad till.

 

Pimpa klyftpotatisen!

genom att servera dem i portionsglas med flingsalt på. Ställ ett helt gäng glas tillsammans när gästerna ska ta själva eller ett vid varje kuvert om det passar bättre. Voilà!

 

Pumpafrön

Gröpa ur det trådiga innanmätet ur pumpan och ta ur alla frön. Skölj och torka av dem. Sätt ugnen på 175 grader. Olja en långpanna, häll i frön och salta med flingsalt. Låt stå i ugnen ca 20 min. Rör om då och då och kolla så de inte blir brända. Ät som snacks eller servera till pumpasoppa.

 

Pumpapaj

8 pers.

pajdeg:

2 dl vetemjöl

100 gr smör

3 msk kallt vatten

Fyllning:

600 gr pumpakött i kuber

2 ägg

1 dl socker

1,5 dl grädde

1 tsk malen kanel

1/2 tsk malen kardemumma

Gör pajdegen i en matberedare.

Kavla ut och klä en form 23-24 cm i diameter. Låt degen gå ända upp på kanten. Kör alla ingredienserna till fyllningen i matberedaren till slät konsistens. Häll fyllningen i formen.

Grädda i 200 grader ca 1/2 timme. Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Strö över ringblomsblad.

 

 

Pumpa-rösti

4 pers.

Riv 800 gr pumpakött grovt.

Blanda i 50 gr grovt riven parmesanost.

Stek i smör. Salta.Vänd när röstin har fått fin färg. Servera till lövbiff, pannbiff, bacon, kassler, älgstek........

 

Pumpasoppa

4 pers.

1 hackad gul lök

800 gr pumpakött i bitar

6 dl buljong

200 gr cremefraiche

eller 2 dl grädde

salt, peppar och socker

Fräs löken i en kastrull, lägg i pumpabitarna, häll på buljongen och låt koka tills pumpan känns mjuk. Tillsätt cremefraiche eller grädde.

Mixa soppan med stavmixer

eller i matberedare, smaka av

med salt, peppar och en nypa socker. Servera med rostade pumpafrön och/eller stekta baconstrimlor, basilikaolja.

 

Purjolök gräddkokt

Ansa, skölj och skär purjon i 3 cm bitar. Koka upp grädde i en kastrull och låt purjolöksbitarna sjuda i grädden några minuter, salta. Passar mycket bra som sås till både kött och fisk. Även till kokta grönsaker.

 

Q R

 

Rabarberhjärtan

Kyld eller dj.fr smördeg

Rabarberkompott

Vaniljkräm

Florsocker

Om du har kyld smördeg, ta ut hjärtan med ett pepparkaksmått. Har du dj.fr.smördeg måste den tina och kavlas ut, till nästan dubbel storlek, innan du tar ut hjärtan. Lägg en liten klick vaniljkräm och 1 msk. rabarberkompott på varje hjärta. Grädda i 200 grader tills smördegen har fått fin färg (8-10 min.). Låt svalna. Pudra över florsocker före servering.

 

Rosenvatten

Koka rosenblad i vatten (1 l kronblad till 3 dl vatten) ca 10 min. Sila. Spar lite blad om du vill ha rosengelé med blad i. Om du använder ljusa rosor kan du förstärka färgen med en liten droppe karamellfärg. Använd rosenvattnet som grund till recepten nedan.

 

Rosengelé

Gelésocker finns i livsmedelsbutiker.

Läs på paketet under Gelé. Använd rosenvattnet med eller utan blad som "avrunnen bär/fruktsaft".

Rosengelé är jättegott till starka ostar, scones, havremuffins, skorpor m.m.

 

S T

 

Saffranskuber

Läs receptet variationsrika kakan/adventskaka. SKär kakan i lagom stora kuber.

 

Silltårta

Hacka olika sorters sillrester i småbitar. Blanda i creme fraich, kesella och/eller vispad grädde. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Beräkna ett blad per 2 dl sillröra. Fiska upp geltinbladen och smält dem i 1 msk hett vatten och blanda ner i sillröran. Har du vörtbröd eller annat mörkt bröd. Riv eller kör i matberedare och tillsätt smält smör. ( ca 3dl brödsmulor och 50 g smör). Häll smulorna i en pajform med löstagbar kant eller i små formar och tryck ut i formen och upp på kanterna. Häll i sillröran och låt stå och stelna minst en timme. På bilden ser du att jag har gjort silltårta både med och utan bröd och i portions storlek. Strö över hackad röd lök. Servera som en förrätt med knäckebröd eller som en lunchrätt med kokt potatis och sallad.

 

Sillomelett

Fräs gul lök, hacka sillrester. Varva skivad kokt potatis, sill och lök i en ugnsfast form. Häll över en omelettsmet så det täcker fyllningen (1 ägg och 1 dl mjölk), salt och peppar. Sätt in i ugnen på 175 grader. Hur länge beror förståss på hur mycket sill, potatis och äggsmet du har i formen.

 

Skinka: Gratinerad julskinka

Lägg ut skinkskivor på ett ugnfast fat. Blanda vispad grädde med sherry, salt, peppar och chilisås. Bred grädden över skinkan och sätt in under grillen ett par minuter. Servera med pressad potatis och grönsaker.

 

Snöägg

4 st.

2 äggvitor

4 msk socker

Vispa äggvitan riktigt styv. Vänd ner sockret. Vispa några minuter till. Klicka upp smeten i fyra formar. Grädda i mikron, en form i taget i 20 sek. Servera med vispad grädde, råa lingon och en kristyrsnöstjärna.

 

Syltade kantareller

om man har mycket kantareller, och inte gjort kantarellpaj i stället för västerbottenostpaj på alltihop, så kan man sylta. Jättegott till paté, charkuterier och kötträtter.

Förväll små kantareller i eget spad tills de är torra. Häll dem i en burk. Koka ihop 3 dl vatten, 1 dl socker, 1/4 tsk salt, 1 msk ättika eller 4 msk ljus vinäger tills lagen är trögflytande (lagen går bra att dubbla om du har mycket svamp) Häll lagen över svampen och låt stå svalt minst 3 dagar. Står sig i månader i kylen.

 

 

 

Tiramisutårta

(10 personer)

En italiensk dröm i form av tårta. Fick receptet av en kompis. Den har blivit en riktig favorit. Går bra att göra långt i förväg och förvara i frysen. Kom bara ihåg att ställa den i kylen en timme innan servering.

Baka en rund sockerkaka (ca 26 cm i diameter) eller köp ett paket färdiga tårtbottnar.

Ostsmet:

2 ägg

2,5 dl socker

500 g mascarponeost ( alt. philadelphiaost)

3 dl vispgrädde

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mascarponeosten och den vispade grädden.

Kaffeblandning:

1,5 dl hett vatten

4 msk kaffepulver

3 msk amarettolikör, cognac eller whisky

Skär sockerkakan i tre bottnar. Kläd en form (som passar till tårtbottnarna) med löstagbar kant med gladpack. Lägg en av bottnarna i formen. Droppa över en tjedjedel av kaffeblandningen. Bred över en tredjedel av ostkrämen. Gör samma sak med de övriga två bottnarna. Lägg över folie och plast och frys in tårtan.

Pudra över kakao vid serveringen. Jag dekorerade med färska rosenblad.

 

Tomater: Ugnsrostade tomater

10 min. + 1-2 timmar i ugnen.

Halvera eller kvarta tomater och ta bort kärnhuset. Lägg halvorna/ kvartarna med "skålarna" uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över olja, salta, peppra, strö över lite farinsocker och lägg på rejäla kvistar med färsk timjan eller strö över lite torkad timjan. Sätt in plåten i ugnen på 125 grader och låt stå 1 till 2 timmar beroende på tomatstorleken och hur torra man vill ha dom. Ät direkt som tillbehör till kött, fisk, buffé. Går bra att spara i kylen en vecka.

 

Tryffel: Lakritstryffel

ca 35 st.

250 gr mörk choklad

1 dl vispgrädde

3 msk lakritsrotpulver

3 msk honung

50 gr. smör

Koka upp grädde, lakrits och honung i en kastrull, rör i chokladen och tillsätt smöret. Blanda väl. Låt svalna i rumstemperatur. När massan börjar stelna, häll smeten i en spritspåse och spritsa i små formar. Strö på flingsalt. Låt tryffeln stelna i kylskåpet. Flyttta över dom till en låda med tättslutande lock.

 

U VX YZ Å Ä

 

 

Variationsrika kakan

Mitt absolut bästa kakrecept är "Variationsrika kakan". Tänk bara på att läsa igenom hela sidan innan du börjar!

 

Vinägretter

 

Morotsvinägrett

2 dl skalade och skivade morötter

1 vitlöksklyfta

1 dl olja

0,5 del vatten

1 msk. vit balsamvinäger

1/2 tsk socker

salt och peppar

Fräs morötterna i 1 tsk. olja i en kastrull tills de känns mjuka och har lite färg. Låt kallna.

Mixa morötterna med övriga ingredienser. Smaka av. Häll upp på flaska.

 

Hallonvinägrett

2 dl hallon

1 dl rapsolja

0,5 dl vatten

1 msk vit balsamvinäger

1 msk socker

salt och peppar

Mixa alla ingredienserna och sila av kärnorna i en finmaskig sil. Smaka av. Häll upp på flaska.

 

Gurkvinägrett

2 dl gurktärningar

1 dl rapsolja

0,5 dl vatten

1 msk. vit balsamvinäger

1 msk socker

salt och peppar

Tärna gurkan och mixa alla ingredienserna. Smaka av. Häll upp på flaska.

 

Vinägretterna håller sig 3-4 dagar i kylskåpet. Servera till sallader av alla slag. Vinägretter kan man göra av i princip alla frukter och bär. Piffa till vilken buffé som helst med en eller flera vinägretter och sååååååå gott.

 

Våffelhjärtan-gräddad smördeg i våffeljärnet.

Ta fryst smördeg och kavla ut tunnt eller använd färdig kavlad s.k. kyld smördeg. Klipp till två bitar som passar i våffeljärnet. Lägg stark ost på den ena och lägg på den andra delen som ett lock. Tryck till i kanterna och grädda till fin gyllenbrun färg. Klipp isär och servera till soppan eller använd som drinktilltugg.

 

Äggcreme

Kokta ägg

1 msk. bregott / ägg

1 msk kalles kaviar eller matjesill eller sardeller eller soltorkade tomater/ägg.

Kör i en matberedare eller med stavmixer till en jämn smet, smaka av med salt och peppar. Spritsa i äggkoppar eller snapsglas. Ät som en liten förrätt med bröd till.

1 ägg räcker till två äggkoppar.

 

Ö

 

Levandekokboken